
Makaron z pesto ziołowo-orzechowym z jajkiem w koszulce
Styczeń się skończył, a pogoda mroźna i śnieżna. Nie pamiętam już kiedy ferie zimowe były takie prawdziwe z dużą ilością śniegu. Mam szczęście, że wychowałam się w latach 80-tych, kiedy zimy były mroźne i nigdy nie siedziało się w domu. Codziennie były szaleństwa na sankach, na łyżwach albo lepiło się bałwany. Dobrze, że chociaż na narty można pojechać, bo już kompletnie nie byłoby co robić. Jakie Wy macie sposoby na spędzenie czasu z rodziną, niekoniecznie przed telewizorem?
Dzisiaj zapraszam Was do mojej kuchni na makaron z domowym pesto. Próbując tego przepisu, będziecie mieli okazję zobacz, że gotowanie wcale nie musi być pracochłonne.
Składniki:
- bazylia liście 60g
- zielona pietruszka liście 60g
- parmezan starty 80g
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek około 150 ml
- sól
- świeżo mielony pieprz
- opakowanie makaronu pappardelle
- 4 jajka
- ocet do gotowania jajek
Sposób wykonania:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser parmezan pokrojony na kawałki, zakładamy miarkę na pokrywę, ustawiamy czas 15/sek obr/10. Dodajemy orzechy włoskie, czosnek, liście bazylii, liście pietruszki, następnie wlewamy oliwę, doprawiamy solą. Zakładamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustawiamy czas 20/sek obr/7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku gotujemy 1l wody na jajka, jak zacznie bulgotać wlewamy 2 łyżki octu. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mie-szać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowy mręczniku. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Jajko nakładamy na gorący makaron, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Artykuł z Gazety "Dla Naszej Gminy Mogilany" nr 1/2019 (8)